Melyek a legjobb természetes, natúr vitaminforrások?

Ha Ön is azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy a vitaminok és más tápanyagok pótlása jóval biztonságosabb és hatékonyabb lehet, ha természetes forrásokból származnak, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasnia, mert ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a természetes tápanyagforrásokat, natúr és bio készítményeket, amelyek fogyasztásával pótolhatja a különféle vitaminokat, antioxidánsokat vagy Omega-3 zsírsavakat. Tartson tehát velünk, amennyiben nem szeretne feltétlenül szintetikus vitaminkészítményeket szedni, ám mégis biztosítani akarja szervezete számára a legfontosabb tápanyagokat, méghozzá a lehető legtermészetesebb forrásból.

Ezek a természetes tápanyagforrások egyedülállóan koncentráltan és bioaktív formában tartalmazzák a hatóanyagokat, aminek köszönhetően rendkívül hatékonyan képesek felszívódni és hasznosulni az emberi szervezetben. A különféle gyógynövényekben, gyümölcskivonatokban és szuperélelmiszerekben található tápanyagok ráadásul jelentősen erősítik, támogatják egymás hatásait. A natúr, bio vitaminforrások mellet szól az is, hogy nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, tartósítószert, színezéket vagy esetleg más káros anyagokat.

Nézzük is meg, hogy mely természetes forrásokból pótolhatjuk hatékonyan a különféle vitaminokat, antioxidánsokat, esszenciális zsírsavakat.

A-vitamin

Az A-vitamin pótlásához kitűnő választás lehet a goji bogyó, ami ráadásul az A-vitamin provitaminját, azaz a béta-karotint tartalmazza, amit nem lehet túladagolni, ugyanis szervezetünk a béta-karotinból csak annyi A-vitamint állít elő, amennyire aktuálisan szüksége van. A goji mellett jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaz a homoktövis is, mely egyben az egyik legjobb természetes C-vitamin forrás is. A búzafűben szintén rengeteg A-vitamin található, s mellette számtalan más értékes összetevőt is tartalmaz. Emellett nagy mennyiségű A-vitamin található többek között a tökmagban, a spirulina algában és a brokkoliban is.

Kiemelt A-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Dr. Natúr Étkek homoktövismag-liszt

Pharmacoidea Brokkoli sejtvédő komplex

Biomenü Bio Goji bogyó

Organiqa Bio Spirulina por

Caleido Búzafű por

Dr. Natur étkek Magyar Tökmagolaj hidegsajtolással készült

B-vitamin

A B-vitaminok egyik legjobb természetes forrása a sörélesztő, megtalálható benne majdnem mindegyik B-komplex tag, egyedül B12-vitamint nem tartalmaz. A goji bogyóban megtalálható a B-komplex család valamennyi tagja, ráadásul nagy mennyiségben és optimális arányban. A zöld növények közül gazdag B-vitaminban a spirulina és a chlorella alga, a búzafű és az árpafű is. Ha pedig inkább folyékony formában szeretnénk kielégíteni B-vitamin szükségletünket, akkor bátran válasszuk a matcha teát és a kakaót is, mivel ezek is jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaznak.

Kiemelt B-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Biorganik Bio sörélesztő pehely

Biomenü Bio Chlorella és Spirulina tabletta

Organiqa Bio Spirulina por

Biomenü bio perui kakaópor

Dr. Natur étkek Zöld Búzafű por

Organiqa Bio Matcha por

C-vitamin

A világon a legjobb természetes C-vitamin forrás a camu-camu gyümölcs, ami becslések szerint mintegy 2-3 gramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A második helyezett a goji bogyó, ami ugyancsak roppant jó forrása a C-vitaminnak. A C-vitamin pótlása érdekében érdemes acerola cseresznyét is fogyasztani, mivel körülbelül 40-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Kitűnő természetes C-vitamin forrás még például a homoktövis, a csipkebogyó, a búzafű és az árpafű is.

Kiemelt C-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Organiqa Bio Camu-Camu por

Biomenü Bio Acerola kivonat por

Dr. Natur étkek Lícium gyümölcs (Lycium Barbarum, Goji bogyó)

Dr. Herz Hidegen sajtolt Homoktövismag olaj

Biomenü Bio Csipkebogyó por

Organiqa Bio Búzafű por

D-vitamin

A D-vitamin természetes módon való pótlása nem túl könnyű feladat, mivel nagyobb mennyiségben csak kevés természetes anyagban található meg. Viszonylag sok D-vitamint tartalmaz a halolaj, a csukamájolaj és a krill olaj. A D-vitamin pótlásához ajánlott gyógygombákat is fogyasztani, például a ganoderma, vagyis a pecsétviaszgomba is jó választás. A kakaó fogyasztása pedig nem csak kellemes, hanem hasznos is a D-vitamin pótlás szempontjából. A vegán fogyasztók számára pedig kitűnő alternatíva lehet a rénszarvaszuzmóból készült termékek fogyasztása.

Kiemelt D-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Natur Tanya Vegán D3-vitamin csepp rénszarvaszuzmóból olíva és MCT olajban

JutaVit Krill olaj 625mg lágyzselatin kapszula

GAL Omega-3 halolaj

Eskimo Kids halolaj narancsos

Biomenü Bio Ganoderma – Reishi gomba por

Organiqa Bio Reishi-Ganoderma por

E-vitamin

Az E-vitamin hatékony természetes pótlásához ajánlott homoktövist, goji és acai bogyót fogyasztani, mivel ezekben jelentős mennyiségben fordul elő ez a létfontosságú antioxidáns, ami kiemelten védelmezi a teljes szív- és érrendszer egészségét. A kakaó szintén nagyobb mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Emellett jól tesszük, ha tökmagot, búzafüvet vagy árpafüvet fogyasztunk, mivel ezekben is fellelhető az E-vitamin.

Kiemelt E-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Organiqa Goji Berry bogyó

Bálint Cseppek homoktövis olaj

Dr. Natur étkek Magyar Tökmagolaj hidegsajtolással készült

Organiqa Bio Acai por

Biomenü Bio Búzafű por

Biomenü bio árpafű por

K-vitamin

Ha a K-vitamint szeretnénk természetes módon pótolni, akkor érdemes búzafüvet, brokkolit és spenótot is fogyasztani. Emellett a fodros kel is igen jó K-vitamin forrás. A spirulina és a chlorella alga ugyancsak nagyobb mennyiségben tartalmazza a K-vitamint.

Kiemelt K-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

Biomenü Bio Brokkoli por

Biomenü Bio spenót por

Viva Natura Fodros kel por

Organiqa Bio Búzafű por

Biorganik Bio spirulina tabletta

Organiqa Bio Chlorella por

Természetes multivitaminok

Tulajdonképpen a legtöbb gyógynövény, gyümölcs, illetve egyéb természetes tápanyagforrás nevezhető multivitaminnak is, hiszen többfajta tápanyagot tartalmaznak. Ám fellelhetőek a természetben olyan anyagok is, amelyekben az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben találhatóak vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, fehérjék, aminosavak, enzimek és egyéb tápanyagok.

Ezeket a táplálékokat gyakran szuperélelmiszernek is hívják, melyek közül kiemelkedik a spirulina alga, mivel több mint 4000 vitális tápanyag található meg benne. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a spirulina tápértéke magasabb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A goji bogyó szintén nem véletlenül tartozik a superfoodok közé, ahogy a chia mag sem, amely ráadásul nagyszerű Omega-3 zsírsav forrás is. A búzafű ugyancsak kitűnő természetes multivitamin, telis-tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul roppant hatékonyan lépes méregteleníteni a teljes szervezetet is.

Kiemelt természetes multivitamin készítményeink:

Organiqa Bio Spirulina tabletta

Biomenü bio goji bogyó

Dr. Natur étkek Lícium gyümölcs (Lycium Barbarum, Goji bogyó)

Biomenü bio spirulina por

Dr. Natur étkek Chia mag

Organiqa Bio Chia mag

Dr. Natur étkek Zöld Búzafű por

Omega-3 zsírsavak

A chia mag tekinthető a legjobb növényi Omega-3 zsírsav forrásnak, de ha kendermagot fogyasztunk, akkor is jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat juttathatunk a szervezetünkbe. Emellett a lenmag is nagyon jó növényi Omega-3 forrás. A spirulina alga szintén tartalmaz Omega-3 zsírsavakat. Emellett pedig okvetlenül érdemes halolajat és krill olajat is fogyasztani, mivel ezekben is nagy mennyiségű esszenciális zsírsav található.

Kiemelt Omega-3 tartalmú natúr készítményeink:

Biorganik bio chia mag fekete

Natur Tanya Kendermag protein

Biomenü bio spirulina por

Biomenü Bio Chia mag

JutaVit Krill olaj 625mg lágyzselatin kapszula

Vitaking Omega-3 citrom ízű folyékony halolaj

GAL Omega-3 halolaj

Antioxidánsok

Az antioxidánsok rangsorát az acai bogyó vezeti, mivel éppen háromszor több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint a szintén extra erős antioxidáns hatású áfonya. A goji bogyó sem szégyenkezhet, mivel rendkívül hatékony sejtvédő hatással van megáldva, antioxidáns vegyületei között található például a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a lutein és a zeaxantin is. A camu-camu gyümölcs ugyancsak jó választás az antioxidánsok pótlásához, ugyanis egyedülálló antioxidáns kapacitással rendelkezik. A kakaó tele van értékes flavonoid vegyületekkel, míg a matcha tea bőségesen tartalmaz katekineket, melyek erőteljes antioxidáns hatással bírnak.

Kiemelt antioxidáns tartalmú natúr készítményeink:

Biomenü bio acai berry kivonat por

Biomenü bio camu-camu por

Biomenü bio goji bogyó

Organiqa Bio nyers criollo Cacao – kakaó por

Organiqa Bio Matcha por

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.