Ha Ön is azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy a vitaminok és más tápanyagok pótlása jóval biztonságosabb és hatékonyabb lehet, ha természetes forrásokból származnak, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasnia, mert ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a természetes tápanyagforrásokat, natúr és bio készítményeket, amelyek fogyasztásával pótolhatja a különféle vitaminokat, antioxidánsokat vagy Omega-3 zsírsavakat. Tartson tehát velünk, amennyiben nem szeretne feltétlenül szintetikus vitaminkészítményeket szedni, ám mégis biztosítani akarja szervezete számára a legfontosabb tápanyagokat, méghozzá a lehető legtermészetesebb forrásból.
Ezek a természetes tápanyagforrások egyedülállóan koncentráltan és bioaktív formában tartalmazzák a hatóanyagokat, aminek köszönhetően rendkívül hatékonyan képesek felszívódni és hasznosulni az emberi szervezetben. A különféle gyógynövényekben, gyümölcskivonatokban és szuperélelmiszerekben található tápanyagok ráadásul jelentősen erősítik, támogatják egymás hatásait. A natúr, bio vitaminforrások mellet szól az is, hogy nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, tartósítószert, színezéket vagy esetleg más káros anyagokat.
Nézzük is meg, hogy mely természetes forrásokból pótolhatjuk hatékonyan a különféle vitaminokat, antioxidánsokat, esszenciális zsírsavakat.
A-vitamin
Az A-vitamin pótlásához kitűnő választás lehet a goji bogyó, ami ráadásul az A-vitamin provitaminját, azaz a béta-karotint tartalmazza, amit nem lehet túladagolni, ugyanis szervezetünk a béta-karotinból csak annyi A-vitamint állít elő, amennyire aktuálisan szüksége van. A goji mellett jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaz a homoktövis is, mely egyben az egyik legjobb természetes C-vitamin forrás is. A búzafűben szintén rengeteg A-vitamin található, s mellette számtalan más értékes összetevőt is tartalmaz. Emellett nagy mennyiségű A-vitamin található többek között a tökmagban, a spirulina algában és a brokkoliban is.
Kiemelt A-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Dr. Natúr Étkek homoktövismag-liszt
Pharmacoidea Brokkoli sejtvédő komplex
Biomenü Bio Goji bogyó
Organiqa Bio Spirulina por
Caleido Búzafű por
Dr. Natur étkek Magyar Tökmagolaj hidegsajtolással készült

B-vitamin
A B-vitaminok egyik legjobb természetes forrása a sörélesztő, megtalálható benne majdnem mindegyik B-komplex tag, egyedül B12-vitamint nem tartalmaz. A goji bogyóban megtalálható a B-komplex család valamennyi tagja, ráadásul nagy mennyiségben és optimális arányban. A zöld növények közül gazdag B-vitaminban a spirulina és a chlorella alga, a búzafű és az árpafű is. Ha pedig inkább folyékony formában szeretnénk kielégíteni B-vitamin szükségletünket, akkor bátran válasszuk a matcha teát és a kakaót is, mivel ezek is jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaznak.
Kiemelt B-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Biorganik Bio sörélesztő pehely
Biomenü Bio Chlorella és Spirulina tabletta
Organiqa Bio Spirulina por
Biomenü bio perui kakaópor
Dr. Natur étkek Zöld Búzafű por
Organiqa Bio Matcha por
C-vitamin
A világon a legjobb természetes C-vitamin forrás a camu-camu gyümölcs, ami becslések szerint mintegy 2-3 gramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A második helyezett a goji bogyó, ami ugyancsak roppant jó forrása a C-vitaminnak. A C-vitamin pótlása érdekében érdemes acerola cseresznyét is fogyasztani, mivel körülbelül 40-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Kitűnő természetes C-vitamin forrás még például a homoktövis, a csipkebogyó, a búzafű és az árpafű is.
Kiemelt C-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Organiqa Bio Camu-Camu por
Biomenü Bio Acerola kivonat por
Dr. Natur étkek Lícium gyümölcs (Lycium Barbarum, Goji bogyó)
Dr. Herz Hidegen sajtolt Homoktövismag olaj
Biomenü Bio Csipkebogyó por
Organiqa Bio Búzafű por

D-vitamin
A D-vitamin természetes módon való pótlása nem túl könnyű feladat, mivel nagyobb mennyiségben csak kevés természetes anyagban található meg. Viszonylag sok D-vitamint tartalmaz a halolaj, a csukamájolaj és a krill olaj. A D-vitamin pótlásához ajánlott gyógygombákat is fogyasztani, például a ganoderma, vagyis a pecsétviaszgomba is jó választás. A kakaó fogyasztása pedig nem csak kellemes, hanem hasznos is a D-vitamin pótlás szempontjából. A vegán fogyasztók számára pedig kitűnő alternatíva lehet a rénszarvaszuzmóból készült termékek fogyasztása.
Kiemelt D-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Natur Tanya Vegán D3-vitamin csepp rénszarvaszuzmóból olíva és MCT olajban
JutaVit Krill olaj 625mg lágyzselatin kapszula
GAL Omega-3 halolaj
Eskimo Kids halolaj narancsos
Biomenü Bio Ganoderma – Reishi gomba por
Organiqa Bio Reishi-Ganoderma por
E-vitamin
Az E-vitamin hatékony természetes pótlásához ajánlott homoktövist, goji és acai bogyót fogyasztani, mivel ezekben jelentős mennyiségben fordul elő ez a létfontosságú antioxidáns, ami kiemelten védelmezi a teljes szív- és érrendszer egészségét. A kakaó szintén nagyobb mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Emellett jól tesszük, ha tökmagot, búzafüvet vagy árpafüvet fogyasztunk, mivel ezekben is fellelhető az E-vitamin.
Kiemelt E-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Organiqa Goji Berry bogyó
Bálint Cseppek homoktövis olaj
Dr. Natur étkek Magyar Tökmagolaj hidegsajtolással készült
Organiqa Bio Acai por
Biomenü Bio Búzafű por
Biomenü bio árpafű por
K-vitamin
Ha a K-vitamint szeretnénk természetes módon pótolni, akkor érdemes búzafüvet, brokkolit és spenótot is fogyasztani. Emellett a fodros kel is igen jó K-vitamin forrás. A spirulina és a chlorella alga ugyancsak nagyobb mennyiségben tartalmazza a K-vitamint.
Kiemelt K-vitamin tartalmú natúr készítményeink:
Biomenü Bio Brokkoli por
Biomenü Bio spenót por
Viva Natura Fodros kel por
Organiqa Bio Búzafű por
Biorganik Bio spirulina tabletta
Organiqa Bio Chlorella por
Természetes multivitaminok
Tulajdonképpen a legtöbb gyógynövény, gyümölcs, illetve egyéb természetes tápanyagforrás nevezhető multivitaminnak is, hiszen többfajta tápanyagot tartalmaznak. Ám fellelhetőek a természetben olyan anyagok is, amelyekben az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben találhatóak vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, fehérjék, aminosavak, enzimek és egyéb tápanyagok.
Ezeket a táplálékokat gyakran szuperélelmiszernek is hívják, melyek közül kiemelkedik a spirulina alga, mivel több mint 4000 vitális tápanyag található meg benne. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a spirulina tápértéke magasabb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A goji bogyó szintén nem véletlenül tartozik a superfoodok közé, ahogy a chia mag sem, amely ráadásul nagyszerű Omega-3 zsírsav forrás is. A búzafű ugyancsak kitűnő természetes multivitamin, telis-tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul roppant hatékonyan lépes méregteleníteni a teljes szervezetet is.
Kiemelt természetes multivitamin készítményeink:
Organiqa Bio Spirulina tabletta
Biomenü bio goji bogyó
Dr. Natur étkek Lícium gyümölcs (Lycium Barbarum, Goji bogyó)
Biomenü bio spirulina por
Dr. Natur étkek Chia mag
Organiqa Bio Chia mag
Dr. Natur étkek Zöld Búzafű por

Omega-3 zsírsavak
A chia mag tekinthető a legjobb növényi Omega-3 zsírsav forrásnak, de ha kendermagot fogyasztunk, akkor is jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat juttathatunk a szervezetünkbe. Emellett a lenmag is nagyon jó növényi Omega-3 forrás. A spirulina alga szintén tartalmaz Omega-3 zsírsavakat. Emellett pedig okvetlenül érdemes halolajat és krill olajat is fogyasztani, mivel ezekben is nagy mennyiségű esszenciális zsírsav található.
Kiemelt Omega-3 tartalmú natúr készítményeink:
Biorganik bio chia mag fekete
Natur Tanya Kendermag protein
Biomenü bio spirulina por
Biomenü Bio Chia mag
JutaVit Krill olaj 625mg lágyzselatin kapszula
Vitaking Omega-3 citrom ízű folyékony halolaj
GAL Omega-3 halolaj
Antioxidánsok
Az antioxidánsok rangsorát az acai bogyó vezeti, mivel éppen háromszor több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint a szintén extra erős antioxidáns hatású áfonya. A goji bogyó sem szégyenkezhet, mivel rendkívül hatékony sejtvédő hatással van megáldva, antioxidáns vegyületei között található például a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a lutein és a zeaxantin is. A camu-camu gyümölcs ugyancsak jó választás az antioxidánsok pótlásához, ugyanis egyedülálló antioxidáns kapacitással rendelkezik. A kakaó tele van értékes flavonoid vegyületekkel, míg a matcha tea bőségesen tartalmaz katekineket, melyek erőteljes antioxidáns hatással bírnak.
Kiemelt antioxidáns tartalmú natúr készítményeink:
Biomenü bio acai berry kivonat por
Biomenü bio camu-camu por
Biomenü bio goji bogyó
Organiqa Bio nyers criollo Cacao – kakaó por
Organiqa Bio Matcha por