Ismerje meg a leghatékonyabb baktérium- és vírusellenes szereket a természet patikájából!

A természetben számtalan olyan gyógynövény és egyéb anyag található, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a bakteriális és vírusos fertőzések elleni küzdelemhez. Ráadásul nem csupán a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzését támogatják, hanem kialakult betegség esetén is jelentősen enyhíthetik a tüneteket, felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát. Ezeknek a természetes szereknek a hatékonyságát és biztonságosságát manapság már rengeteg kutatás, vizsgálat is igazolja. Hatalmas előnyük, hogy nem okoznak kellemetlen, káros mellékhatásokat, sokkal inkább támogatják a teljes szervezet egészségét. De lássuk is, hogy melyek a leghatékonyabb természetes antibakteriális és antivirális szerek!

A legjobb természetes kórokozó-ellenes anyagok

Grapefruitmag

A grapefruitmag elképesztően széles spektrumú kórokozó-ellenes szer, mivel vizsgálatok szerint több mint 800 féle vírus- és baktériumtörzs, egysejtű paraziták és 100 gombafaj ellen bizonyul hatékonynak. Emellett pedig komoly rothadásgátló hatással is rendelkezik, amit egyaránt képes kifejteni vírusok, baktériumok, gombák és paraziták esetén is.

Főbb hatóanyagai közé tartozik a bioaktív C-vitamin, a bioflavonoidok és a glukozoid. Továbbá tartalmaz olyan roppant értékes összetevőket is, amelyek megsemmisítik a kórokozók citoplazmájának membránját, így azok tápanyag hiányában elpusztulnak.

A grapefruitmag jelentősen képes enyhíteni a torokfájás, a mandulagyulladás, az orr- és arcüreggyulladás és a fülgyulladás tüneteit is. Továbbá különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani náthás, influenzás, fertőzéses időszakokban, ugyanis segíthet a tüdő és a légzőszervek egészségét megőrizni.

A grapefruitmag egyedülálló előnye, hogy úgy képes elpusztítani a káros mikroorganizmusokat a szervezetben, hogy eközben nem károsítja sem az egészséges sejteket, sem pedig a hasznos bélbaktériumokat. Tehát a grapefruitmag fenntartja a bélflóra bakteriális egyensúlyát, ami által ugyancsak hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

Echinacea

Az echinacea, azaz a bíbor kasvirág mindenképpen az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő gyógynövény. Az echinacea fokozni tudja a természetes immunválaszt, javítja az immunsejtek aktivitását, ezáltal képes növelni a szervezet ellenálló képességét a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és más kórokozókkal szemben. Emellett fokozni tudja a fagocitózist, vagyis a sejtfalást, tehát képes javítani a sejtek kórokozókat megemésztő képességét. Ráadásul növelni tudja a properdin nevű anyag szintjét is a szervezetben, amely természetesen képes fokozni a sejtek védekezőképességét.

A kasvirág antibiotikus hatásáért elsősorban a benne található echinakozid nevű vegyület a felelős, amely segítségével képes lehet legyőzni a Streptococcus és a Staphylococcus aureus baktériumokat is. Rengeteg vizsgálatban bizonyosodott már be, hogy az echinacea azokat az immunsejteket stimulálja, amelyek legfontosabb feladata a szervezetbe bekerülő kórokozók semlegesítése és elpusztítása. Továbbá elősegíti az interferon nevű hormon termelését, ami aktivizálja az immunsejteket fertőzések észlelésekor, illetve fokozza a T-limfociták tevékenységét, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtek immunválaszának kialakulásához.

Az echinacea meg tudja emelni a test belső hőmérsékletét, valamint képes növelni az antivirális hatású lépsejtek és fehérvérsejtek mennyiségét a szervezetben. Emellett szerepet játszik azoknak a makrofágoknak az aktivizálásában, amelyek fő feladata a sejteket megtámadó kórokozók elpusztítása. Továbbá hatékonyan gátolja a hialuronidáz enzim tevékenységét, aminek köszönhetően jelentősen képes megnehezíteni a kórokozók sejtekbe és szövetekbe való behatolását.

Bodorrózsa

A bodorrózsa, vagyis a Cistus Incanus egy lenyűgözően hatékony vírusellenes gyógynövény, amely képes akadályozni a vírusok növekedésének folyamatát, valamint szabályozza a vírusfertőzés miatt kialakult kóros immunológia reakciókat is. Ez utóbbi rendkívül fontos, ugyanis súlyos vírusfertőzések kialakulásakor gyakran felborul a szervezet immunológia válaszképességének normális koordinálása, ami akár sokkal komolyabb problémát is okozhat, mint maga a vírusfertőzés. A bodorrózsa hozzájárulhat ennek a kóros immunológiai folyamatnak a megelőzéséhez, ezáltal pedig két lényeges ponton is támogatja a betegség súlyosságának enyhítését.

A bodorrózsa vírusellenes hatását már több tanulmányban is egyértelműen igazolták. A bodorrózsa antibakteriális, antivirális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és gombaellenes polifenol hatóanyagokkal van felvértezve. Egyedülálló vírusellenes képességét a benne található egymással kölcsönös kötést kialakító proantocianidin, flavonoid és polifenol tartalmának köszönheti, melyek segítségével képes meggátolni a vírusok sejtekbe történő behatolását és elszaporodását.

A bodorrózsa polifenol hatóanyagai hatékonynak bizonyultak az influenza vírus ellen is, sőt még a rezisztens vírusokra is hatással vannak, hozzájárulhatnak a megfázás, a húgyúti és a felsőlégúti fertőzések tüneteinek enyhítéséhez. Nyákoldó hatása által nagy segítséget nyújthat köhögés és hörghurut esetén is.

A bodorrózsa elsősorban a felső légúti megbetegedésekben alkalmazva lehet igazán hatékony, de sikeresen használható bakteriális, vírusos és gombás eredetű betegségeknél is. A bodorrózsa támogatja a szervezetet az elhúzódó, szövődményeket kiváltó fertőzések esetén, valamint gyulladás fennállásakor védelmet képes biztosítani a sejteknek és a szöveteknek a károsodásokkal szemben.

Propolisz

A propoliszt a méhek állítják elő azért, hogy vele sterilizálják és védjék a kaptárt a betolakodók ellen. Vizsgálatok megállapították, hogy a propolisz sokkal sterilebb környezetet teremt a kaptárban, mint amilyen a kórházakban van. A propolisz kiemelkedő előnye, hogy összetevőivel szemben nem képes kialakulni rezisztencia, mivel a különféle kórokozók nem tudnak hozzá alkalmazkodni. Napjainkban számos szakember véli úgy, hogy a propolisz jóval hatékonyabb lehet, mint a szintetikus antibiotikumok. Talán éppen ennek köszönhető az is, hogy manapság a propolisz már számtalan országban rendelkezik gyógyszer közeli besorolással.

A propolisz több mint 300 féle hatóanyagot tartalmaz, aminek köszönhetően hatásai is kivételesen komplexek. A propolisz antibakteriális, antivirális, antiszeptikus, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezáltal jelentősen hozzájárulhat az ellenálló képesség fokozásához a fertőző és más betegségekkel szemben.

A propolisz kiemelkedően erős antibiotikus képességét leginkább a benne fellelhető antioxidáns hatású ferulsavnak és az illóolajoknak köszönheti, ám emellett kivételes antivirális hatással is bír. A ferulsav természetes módon ellensúlyozza a Gram-negatív és a Gram-pozitív baktériumokat, ami által fokozza a propolisz fertőtlenítő hatását.

A propolisz mind belsőleg, mind pedig külsőleg alkalmazható, belsőleg használva jelentősen hozzájárulhat az immunrendszer megerősítéséhez, így hatékonyabban előzhetőek meg a fertőzések és más betegségek. A propoliszban lévő összetevők kórokozó-ellenes hatással is rendelkeznek, valamint támogatják a szervezet öngyógyító folyamatait is.

A propolisz jelentősen csökkentheti a baktériumok és vírusok által kiváltott légzőszervi tüneteket, illetve akadályozza a kórokozók szaporodását, ezért kifejezetten jótékony hatású lehet hörghurut, nátha vagy influenza esetén is. Továbbá nagyszerű gyulladásgátló képességének köszönhetően hatékonyan csökkentheti a gyulladást torokgyulladás, arcüreggyulladás és légúti fertőzések esetén. A propolisz antivirális képessége által segítséget nyújthat herpesz esetén is.

Huminsav

A huminsavnak okvetlenül helye van a leghatékonyabb baktérium- és vírusellenes szerek között, és már sok ezer éve alkalmazza az emberiség, napjainkban pedig már tudományosan is igazoltak egyedülálló kórokozó-ellenes hatásai. A huminsavban rengeteg féle ásványi anyag és nyomelem található meg, méghozzá bioaktív, azaz rendkívül jól felszívódó és hasznosítható formában, aminek köszönhetően kiemelkedő módon képes hozzájárulni az immunrendszer megerősítéséhez.

A huminsav serkenti egyes enzimek aktivitását a szervezetben, illetve nagyon komoly antioxidáns hatással is meg van áldva, ezáltal jelentős védelmet képes biztosítani az oxidatív sejtkárosodásokkal szemben, amelyek nagymértékben gyengíthetik az immunrendszert is. A huminsav lenyűgözően hatékonyan képes szembeszállni a vírusokkal, ugyanis meg tud kötődni a vírusok fehérjeburkán, amivel gátolja a szöveteken történő adszropciót. Ennek köszönhetően miután a vírus-huminsav komplex bekerül a véráramba, az immunrendszer képes inaktiválni a vírusokat.

Továbbá jelentősen támogatja a sejtek energiatermelésének növelését, ezáltal szintén erősíti az immunsejteket, amik így sokkal hatékonyabban tudnak fellépni a vírusok ellen. A huminsav mellett szól még az is, hogy rendkívül sikeresen képes méregteleníteni a teljes szervezetet, ami által az jóval több energiát képes fordítani a vírusok elleni küzdelemre.

Fekete köménymag

A fekete köménymag kivételes antibakteriális és antivirális, valamint gyulladáscsökkentő hatása már körülbelül 2500 éve ismert. A fekete köménymagban nagy mennyiségben találhatóak többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega-3 és Omega-6 zsírsavak), míg egyszeresen telített zsírsavakból az olajsav lelhető fel benne. Emellett roppant gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban is, amelyek nagymértékben fokozhatják a szervezet ellenálló képességét.

A fekete köménymag enyhíteni tudja az allergiás reakciókat és az asztmás rohamokat is, szerepet játszhat a köhögés csillapításában és a felső légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében is. Továbbá képes szabályozni az immunrendszer működését, aminek köszönhetően nem csak a védekezőképesség növelése érdekében, hanem az immunrendszer túlműködése esetén, autoimmun betegségekben is eredményesen alkalmazható.

1959 óta több mint 200 különböző, laboratóriumokban és egyetemeken végzett tanulmánnyal vizsgálták a fekete kömény hatásait. Ezek eredményeiből kiderül, hogy aktivizálja az immunsejteket, valamint serkenti az interferon termelését, ami azért kiemelkedően fontos, mivel az interferon képes megvédeni a sejteket a vírusok káros hatásaitól. Külön kiemelendő az is, hogy a fekete köménymag nem rendelkezik negatív hatással autoimmun betegségek esetén, így azok is biztonságosan alkalmazhatják, akik ilyen betegségben szenvednek.

Olajfalevél

Az olajfalevél számtalan olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amelyek ki tudják védeni a fertőzéseket akár már a kialakulásuk pillanatában. Az olajfalevél értékes összetevői képesek elpusztítani a kártékony baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint hatékonyan gátolják a kórokozók elszaporodását. Az olajfalevél jelentősen fokozhatja a fagocitózist, tehát azt a folyamatot, amikor az immunsejtek bekebelezik és megsemmisítik a kórokozókat. Emellett meg tudja akadályozni a baktériumok és vírusok szaporodási képességét, így pedig a fertőzés további terjedését is. Számos laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy a természetben csak az olajfalevélben megtalálható oleuropein és hidroxitirozol felel leginkább az antibakteriális és antivirális hatásokért.

Az olajfalevelet rendszeresen fogyasztva jelentősen fokozható a szervezet védekezőképessége, ezáltal hatékonyabban védhetőek ki a náthás, influenzás megbetegedések, valamint könnyebb és gyorsabb lehet a fertőző betegségek utáni lábadozás is. Az olajfalevél szerepet játszhat a különböző típusú vírusos betegségek, többek között a nátha, az influenza mindhárom típusa (A, B, C), a herpesz, az övsömör, a hepatitis B vagy a papillóma vírusok megelőzésében. Az olajfalevél kitűnő természetes segítség lehet a bakteriális és vírusos fertőzések megelőzéséhez, valamint kivételesen hatékonyan képes kezelni a felső légúti problémákat és a lázzal járó betegségeket is.

Teafaolaj

A teafaolaj egy nagyszerű természetes fertőtlenítő szer, melyet kifejezetten javasolt alkalmazni járványos időszakokban. Egyedülálló antimikrobás, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami által számtalan fajta baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani. A teafaolaj nagyszerűen felhasználható a kezek fertőtlenítéséhez, felületek, tárgyak fertőtlenítéséhez, illetve illóolajként alkalmazva a levegő fertőtlenítéséhez, tisztításához is.

A teafaolaj légúti betegségek esetén oldani tudja a nyálkát, képes kihajtani a váladékot. Emellett szerepet játszhat a köhögés, a torokfájás, a hörghurut és az asztma kezelésében, valamint képes enyhíteni a fül-, mandula- és gégegyulladás tüneteit is. Ha teafaolajat párologtatunk járványos időszakban, akkor gyorsabb lehet a gyógyulási folyamat, illetve meggátolható a fertőzés továbbterjedése is.

Kakukkfű

A kakukkfű illóolajában a legfontosabb hatóanyagok a timol és a karvakol, mivel ezek nagyon hatékony baktérium-, vírus- és gombaölő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő vegyületek. A kakukkfű hatékonyan erősítheti az immunrendszert, hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez, illetve kezelheti a köhögést és a hörgőgyulladást, orrdugulás fennállásakor pedig inhaláló szerként alkalmazható.

A kakukkfű nyákoldó és köptető hatása által elősegítheti a hurutos váladék felszakadását, nyugtatja a légutakat. Továbbá enyhítheti a torokgyulladást, valamint képes csillapítani a köhögési ingert. A kakukkfüvet érdemes felhasználni vírusos fertőzések esetén is, mivel képes csökkenteni a tüneteket, valamint felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.